Vatten och avlopp

Kommunalt vatten och avlopp

Kommunens vatten produceras och levereras av Ålands Vatten Ab. Om ditt hushåll ska anslutas till kommunalt vatten och avlopp behöver du ansöka om detta hos kommunen. Ansökan om anslutning till kommunalt vatten och avlopp hittar du i vårt blankettbibliotek. Ta kontakt med vår VA-ingenjör eller tekniska chef vid eventuella frågor.

Information om vattentjänster och vattenkvalitet

VA-samarbetet på Åland har arbetat fram ett material för att uppfylla landskapsförordningen om informationssystemet för vattentjänster (ÅFS 2023:85) samt landskapsförordning om tillämpning på Åland av riksförfattningar om hälsoskydd (ÅFS 2023:86) , främst till "hushållsvattenförordningen" (FFS 1352/2015).

I materialet är de största vattenverken på Åland med. Informationen är uppdelad i tre delar, "Information om vattentjänster", "Information om vattenkvalitet" och "Information om enskilt vatten". Dessa finns som bilagor i menyraden.

Informationen finns även tillgänglig på Ålands Vattens hemsida via denna länk: https://www.vatten.ax/va-samarbetet/information-om-vatten

Senaste provtagning och analyser av vattnet finns publicerade på Ålands Vattens hemsida.

Riskbedömning 

Jomala kommun gjorde en riskbedömning av dricksvattnet och ledningsnätet år 2021 enligt principerna i Water Safety Plan (WSP), som rekommenderas av Världshälsoorganisationen (WHO). Risker i verksamheten identifierades och klassificerades enligt allvarlighetsgrad med hjälp av en semi-kvantitativ metod. Riskbedömningen godkändes av ÅMHM den 18 maj 2022 och beslutet kan ses under Bilagor. Risker och åtgärder diskuteras internt inom kommunen och med ÅMHM kontinuerligt.

Enskilt avlopp

Fastigheter utanför verksamhetsområde för avloppsnätet måste ha enskild avloppslösning, så kallat enskilt avlopp. Om du installerar ny avloppsanläggning eller bygger om din gamla ska du hos kommunen ansöka om kommunalt avloppstillstånd. 
Ansökan om kommunalt avloppstillstånd hittar du i vårt blankettbibliotek och i menyraden. 

Tillstånd och ansökan för enskilt avlopp

Enskilt avlopp renar avloppsvatten från ett eller fåtal hushåll, motsvarande 5 – 25 personekvivalenter (pe) och kräver tillstånd från kommunen. Ansökan lämnas in innan ny avloppsanläggning installeras eller gammal byggas om. Tillstånden handhas av byggnadsinspektionen som ger vägledande anvisningar. Ansökan ska minst innehålla följande uppgifter:

  • Ansökan, 2 exemplar
  • Lagfart, 1 exemplar
  • Översiktskarta i skala 1:10 000 eller 1:20 000 då byggplatsen finns på oplanerat område, 1 exemplar
  • Situationsplan i skala 1:200, 1:500 eller 1:1 000, 2 exemplar
  • Ritning samt konstruktions- och materialbeskrivning, 2 exemplar
  • Installationsanvisning, 2 exemplar
  • Markprovsresultat vid infiltrering (ej vid markbädd eller minireningsverk), 1 exemplar

Använd med fördel tillverkarens broschyrer och manualer till ansökan.

Ur situationsplanen bör framgå var fastigheten och avloppsanläggningen är belägna, tillfartsvägen som slamtömningsfordonen kommer att använda, eventuella befintliga och planerade dricksvattenbrunnar samt avloppsanläggningens avstånd till fastighetsgränsen

  • Ritning över anläggningen och arbetsbeskrivning över byggandet av anläggningen
  • Redogörelse för skötseln av anläggningen (tillsyn, slamtömning, eventuell kemikaliedosering)

OBS! En ny eller ombyggd anläggning ska alltid synas och godkännas av kommunen innan den kan tas i bruk.

Lagstiftning, rening och ansvar

Kraven på avloppslösningar för enskilda hushåll regleras i landskapsförordningen om miljöskydd (ÅFS 130/2008, bilaga 2).
Klicka här för att komma till landskapsförordningen om miljöskydd på Ålands landskapsregerings hemsida.

Sedan 1.1.2014 bör följande reningskrav uppfyllas för alla enskilda avloppslösningar:

  • Fosforreduktion   minst 80 %
  • Kvävereduktion   minst 40 %
  • Reduktion av organiska ämnen BOD7-värde, minst 90 % 

Observera:

  • en slamavskiljning, t.ex. stenkista eller trekammarbrunn är inte en tillräcklig rening.
  • en infiltration eller en markbädd har en begränsad livslängd på 15 - 25 år. Livslängden varierar beroende på bl.a markförhållanden, utformning, skötsel och belastning.
  • slamavskiljare ska tömmas tillräckligt ofta vilket innebär i regel varje år.

Kommunens byggnadsinspektion fungerar som tillsynsmyndighet.
Kontakta byggnadsinspektionen vid frågor.

Gemensamt avlopp

Om mer än 25 personer använder avloppsanläggningen görs ansökan hos Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet. ÅMHM behandlar ansökningarna om tillstånd samt utövar miljögranskning av de större avloppsanläggningarna och utför tillsynen över dessa.
Klicka här för att komma till information om gemensamt avlopp på Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighets hemsida.
 

Läsvärt om avlopp

Ålands landskapsregerings  “Anvisningar för planering av enskilda avloppsanläggningar” är bra att bekanta sig med för att bilda sig en uppfattning om vad som krävs och vilka anläggningar som anses vara godkända.

Mera fakta om avlopp:

Notera att Åland har egen lagstiftning så det kan finnas skillnader att beakta.

Avgifter

Kommunens vattentaxa och avloppsvattentaxa hittar du i menyraden.

Hantering av dagvatten

Om du ska bygga ett hus eller exploatera ett område måste du följa Jomala kommuns strategi för hantering av dagvatten. Ta kontakt med byggnadsinspektionen vid frågor i samband med bygglov och för övriga frågor hänvisas till tekniska chefen.  

Mer information om dagvatten

Med dagvatten menas nederbördsvatten, dvs. regn- eller smältvatten som ytligt avrinner från gårdar, tomter, gator, vägar, taktäckta ytor eller liknande. Det här vattnet tar med sig förorenade partiklar från luften, vägar och samhället i övrigt, något vi behöver minimera så långt det är möjligt.

Vi bör alla sträva efter en hållbar dagvattenhantering där man avser att tröga upp och reducera dagvattenavrinningen så långt uppströms som möjligt. I tätorter med många tak, stora asfalterade ytor och stensatt mark ökar avrinningen till både intensitet och volym. Ju mer dagvatten som kan fördröjas och hanteras lokalt desto mindre föroreningar når recipienterna. Om exempelvis de första tio millimetrarna av varje regn tas om hand lokalt så är det hela 75 procent av årsnederbörden.

Exempel på lokal hantering är gröna tak, infiltration på gräsytor, genomsläppliga beläggningar, trädplanteringar och växtbäddar. Därefter leds vattnet vidare genom mark i svackdiken, kanaler och diken och samlas upp för att renas i dagvattendammar och våtmarker längre ner i systemet.

För att ansluta sig till kommunens dagvattennät behöver ni kontakta byggnadsinspektionen på kommunen för att få veta under vilka villkor detta är möjligt.

Kommunens har en utarbetad strategi för dagvattenhantering i Jomala kommun på bostadsområden och arbetsplats- handels- och industriområden som finns publicerad i menyraden.

Kontaktuppgifter

Frågor och ärenden som rör vatten- och avloppsavgifter samt snöplogning besvaras på telefonnummer 329 130 eller på e-post vatten@jomala.ax.