"Lekt" är kanske det kortfattade svaret på frågan vad ditt barn gjort på dagis. I leken ryms dock mycket: jagutveckling, begreppsuppfattning, social träning, språklig medvetenhet och grov- och finmotorik. Målsättningen är även att ge barnen en möjlighet att vistas i en trygg, trivsam och stimulerande miljö. Vi strävar till att daghemmen ska vara en lugn plats utan stress.
Varje daghem antar en egen arbetsplan, i dem hittar du mer information om daghemmens målsättningar. Arbetsplanerna hittar du under respektive daghem.
Ansökan om plats
En ansökan om barnomsorgplats kan riktas till kommunen när som helst under året. Normalt ska dock ansökan göras fyra månader innan man behöver platsen. Från och med augusti 2023 görs ansökan i Wilma. Du hittar närmare instruktioner som en bilaga i menyraden till höger.
Wilma
Ansökan görs via webbläsare och inte via mobilappen. Endast den ena av vårdnadshavarna ska lämna in ansökan om barnomsorg. Efter att man mottagit platsen får även den andra vårdnadshavaren tillgång till Wilma via en aktiveringskod.
Du hittar en video med stegvisa instruktioner för hur registreringen går till, på följande adress: www.youtube.com/watch?v=6hCX7XIPDJo, samt som en bilaga i menyraden till höger.
Avgifter
Kommunen fastslår en avgiftstaxa för barnomsorgstjänster. Du hittar länk och information till aktuell barnomsorgsavgift i menyraden. Avgift för barnomsorg bestäms enligt familjens storlek och inkomst. Familjen ska årligen lämna in intyg över sina inkomster. När barnet börjar i omsorgen ska inkomstuppgifterna lämnas in inom samma månad barnet börjar. Om man inte lämnar in intyg eller om intygen är ofullständigt ifyllda debiteras högsta barnomsorgsavgift.
Lagstiftning
Den kommunala barnomsorgen regleras i landskapslagen om barnomsorg och grundskola (ÅFS 2020:32) . Lagen fastställer att vårdnadshavare med hemort på Åland har rätt till barnomsorg i daghem eller i familjedaghem för sitt barn samt att det är kommunens uppgift att ordna barnomsorgen.
Året innan barnet börjar i grundskolan har barnet också rätt till 20 timmar förskoleundervisning per vecka.